Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


állomás állítás lezárás
Széchenyi-hegy emeltyűvel(Siemens-blokkos) vágányúti kallantyúval
Csillebérc elektromosan(VES) elektromosan
Virágvölgy helyszíni váltózárkulcsal
Jánoshegy helyszíni váltózárkulcsal
Szépjuászné elektromosan(Domino55) elektromosan
Hárs-hegy helyszíni retesszel
Hűvösvölgy helyszíni retesszel

A Gyermekvasút biztosítóberendezései különfélék. Összesen 5 féle biztosítóberendezés található az egész vonalon. A legkorszerűbb biztosítóberendezés, a Donino-Integra system D55-ös változata Szépjuhászné állomáson található. A legegyszerűbb berendezés Virágvölgy és János-hegy állomáson található, ez a váltózáras biztosító berendezés.

Váltózáras biztosító berendezés

A biztosítóberendezések elsődleges lényege a szerkezeti függés biztosítása a jelzők, és a váltók között (tehát a jelző addig nem állítható "szabad" állásba, amíg az érintett váltó nincs lezárva, és addig nem oldható fel a váltó, amíg a jelző szabad állásban van). Ez a berendezés ezt biztosítja úgy, hogy a váltókezelő a váltón található váltózárat beviszi a forgalmi irodában található nyílásba, elfordítja, és a jelző állíthatóvá válik. Ilyen berendezés Virágvölgy, és János-hegy állomáson található.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Helyesbítés

(RK12005, 2010.06.06 21:59)

Ez a mondat nagyon zagyva: "Ez a berendezés ezt biztosítja úgy, hogy a váltókezelő a váltón található váltózárat beviszi a forgalmi irodában található nyílásba, elfordítja, és a jelző állíthatóvá válik."
Nem a váltózárat visszi be, hanem a váltózár-kulcsot. A váltózár-kulcsot teszi be a biztósítóberendezés váltónak megfelelő kulcsnyílásába, elfordítja és így válik lehetővé a jelzőkezelés.
Régen voltam már Üttörővasutas...